måndag 27 juli 2009

Vägen till jämställdhet?

Satt och läste en tidning från igår och fastnade vid ledarsidan. Där står en artikel om att man borde skrota den befintliga namnlagen, då det är ett steg närmare jämställdhet. Den befintliga lagen gör det svårt för en man att ta ett kvinnonamn(och vise versa) samt hindrar föräldrar från att döpa sina barn till vad som helst.

Skribenten anser att vuxna människor själva borde ha all rätt i världen att bestämma vad sina barn ska heta. Och läser man enbart stycket "vuxna människor borde ha all rätt i världen att bestämma själva" så låter det ju självklart! Men när det kommer till att döpa pojkar till Emma och flickor till Åke, eller varför inte Falukorv, då blir jag lite tveksam. Det kanske är trångsynt av mig, vad vet jag?

Kanske är det just det som är problemet, det är för många som är lika trångsynta som jag? Som är rädd för vissa förändringar och vill att allt ska vara som det alltid varit? Kanske borde vi skita i allt och "go crazy".


Så nu undrar jag vad ni tycker om detta?Vill också säga att jag tycker att det är självklart att transpersoner ska få byta till ett namn som passar deras nya identitet.

3 kommentarer:

Viola sa...

Åh det där är så löjligt! Jämställdhet handlar om att förhindra att någon diskrimieras på grund av kön, inte att sudda ut alla skillnader. Det kan ju knappast kallas förtryck att vara hänvisad till ett kvinnonamn som kvinna, det finns ju tusentals att välja mellan.

Sofie sa...

Folk får väl göra hur dom vill,
men jag tänker iaf inte döpa nåt av mina barn till falukorv eller gräslök eller något sådant vackert ;P

Martina sa...

Jisses vad är det för fel på namnen vi har nu? Det är ju knappast det de borde lägga energi på.
Men då kan jag ju döpa om mig till Torsten, det vore ju lite roligt;P

 
Background by Jennifer Furlotte / Pixels and IceCream